Menu
Your Cart

Аюрведа

Аюрведа е древна индийска система за грижа за здравето. Думата е от Санскритски произход: "аюр" означава живот, а "веда" - знание. Това обяснява значението на аюрведа – наука не просто за здравето, а наука за самия живот. Принципите на Аюрведа са насочени към опазване на живота — здравословни навици и терапия не само на тялото, но и на психиката, взаимоотношенията и духа. Това е най-старата лечителска система в света. Чрез начина на живот и хранене тя цели да доведе до катарзис и пречистване на целия организъм.
В наши дни т.нар. „Аюрведа“ се разпространява като форма на алтернативна медицина. Тази практика е започната от Махариши Махеш Йоги, а най-много за нейното разпространение е направил Дийпак Чопра. Храненето е съществена и неизменна част от аюрведа и  идеята е че ако се храните правилно, то тогава няма да са ви нужни никакви лекарства. И обратното, ако си вредите с храната, която приема, то никакви лекарства не могат да му помогнат.

Според аюрведа най-ценна е съдържащата се в храната природна енергия, наречена "прана". В основата на аюрведическото хранене е разбирането, че всеки човек е различен и принадлежи към един или няколко от конституционните типове – "доши". Дошите могат да се опишат като три типа енергия: кафа (вода и земя), пита (огън и вода) и вата (въздух и пространство). И трите доши (енергии) присъстват във всеки един от нас, но в специфична комбинация, която се определя още при зачатието и е невъзможно да бъде променена. Грижата за здравето според аюрведа е насочена към запазване на отношението между характерните за човека доши.

Няма продукти в тази категория.

Този сайт използва бисквитки.
Viber